戀上十字繡 首頁 戀上十字繡
十字繡愛好者討論園地

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料  個人相簿個人相簿   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

水溶性繡花蠟 點用 ??

發表新主題   回覆主題    戀上十字繡 首頁 -> 技術討論
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
joycekuan

發表發表於: 星期三 14/01/2009 21:15    文章主題: 水溶性繡花蠟 點用 ?? 引言回覆

想問水溶性繡花蠟 有咩用 ? 同點用 ?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 MSN Messenger
joanking88

發表發表於: 星期五 13/02/2009 22:51    文章主題: 引言回覆

水溶性線蠟其實係防止金屬線既打結、磨爛同斷線

不過用係棉線上面都可以防止打結

只要將線係舊蠟上面拉一次就得架啦^^

本人繡布清洗方法 : http://www.hkmomo.com/phpbb/viewtopic.php?p=129234#129234

大家叫我EVA得啦~
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
Ester

發表發表於: 星期五 13/02/2009 23:09    文章主題: 引言回覆

joanking88 寫到:

同埋佢水溶性係最尾繡完洗的時候會溶埋
唔係留係繡線上 Surprised

我都諗住遲d要買返舊黎繡金線睇下好唔好用

H&E - Angel at The Door: page 3 of 30 Flower
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站 雅虎訊息通 MSN Messenger
atropos968

發表發表於: 星期五 13/02/2009 23:39    文章主題: 引言回覆

Ester 寫到:
joanking88 寫到:

同埋佢水溶性係最尾繡完洗的時候會溶埋
唔係留係繡線上 Surprised

我都諗住遲d要買返舊黎繡金線睇下好唔好用

我都用緊, 好好用呢
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
鯨魚

發表發表於: 星期六 14/02/2009 10:01    文章主題: 引言回覆

atropos968 寫到:
我都用緊, 好好用呢

AT,你的線蠟在哪買的,我在找∼

atropos968

發表發表於: 星期六 14/02/2009 10:08    文章主題: 引言回覆

鯨魚 寫到:
atropos968 寫到:
我都用緊, 好好用呢

AT,你的線蠟在哪買的,我在找∼

我請人幫我在內地網站買的.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
joycekuan

發表發表於: 星期一 16/02/2009 12:56    文章主題: 引言回覆

我都上網買左舊, 開始唔識用, o係舊蠟拉左幾下, 攪到條線白哂 !!
而家知道拉一次就已經夠了 ^^
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 MSN Messenger
sushi_po

發表發表於: 星期二 17/02/2009 15:18    文章主題: 引言回覆

我響網上買了一個,好便宜呢~~
好好用,繡線唔會成日打結~~
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    戀上十字繡 首頁 -> 技術討論 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案