戀上十字繡 首頁 戀上十字繡
十字繡愛好者討論園地

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料  個人相簿個人相簿   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

新手報到
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    戀上十字繡 首頁 -> 繡友迎賓館
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
manlai

發表發表於: 星期日 15/11/2009 08:30    文章主題: 新手報到 引言回覆

各位,
我有玩開勾公仔, 但未試過玩十字繡架,
如果我想開始, 係咪買package好d呢???
我其實想玩十字繡妳耐,
但一直唔敢開始, 怕會爛尾收場
希望呢度有咁多繡友互相支持會成功啦 Razz
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
hoshi412

發表發表於: 星期日 15/11/2009 13:01    文章主題: 初次做十字繡 引言回覆

歡迎你!初次做十字繡,買套裝比較方便,最好選不用勾邊的,有了成功感後再選複雜點的圖案
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
manlai

發表發表於: 星期日 15/11/2009 15:08    文章主題: Re: 初次做十字繡 引言回覆

hoshi412 寫到:
歡迎你!初次做十字繡,買套裝比較方便,最好選不用勾邊的,有了成功感後再選複雜點的圖案

Embarassed Embarassed Embarassed
點為之要勾邊???
回頂端
hoshi412

發表發表於: 星期日 15/11/2009 18:07    文章主題: 要勾邊的圖 引言回覆

呢幅圖的人物(頭髮,面 , 手 , 衣服)全部都要加上輪廓/ 外形線 , 我們稱之為 " 勾邊"
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
lillian300

發表發表於: 星期日 15/11/2009 21:54    文章主題: 引言回覆

加油呀,我地支持你呀!^^
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
manlai

發表發表於: 星期一 16/11/2009 08:32    文章主題: Re: 要勾邊的圖 引言回覆

hoshi412 寫到:
呢幅圖的人物(頭髮,面 , 手 , 衣服)全部都要加上輪廓/ 外形線 , 我們稱之為 " 勾邊"

THANKS...
我諗初次嘗試...我唔會揀要勾邊&繡字呢d啦...
回頂端
manlai

發表發表於: 星期一 16/11/2009 08:35    文章主題: 引言回覆

lillian300 寫到:
加油呀,我地支持你呀!^^

多謝...
但係我連料都未買呢 Embarassed Embarassed

仲要整好手頭上隻公仔先可以開工, 唔想屋企多一件爛尾作品 Confused
回頂端
鯨魚

發表發表於: 星期一 16/11/2009 09:52    文章主題: 引言回覆

歡迎你啊∼
你如果想開始玩十字繡,
可以先買一D構圖簡單,唔係咁大幅既kit試嗄,
都可以先試嗄韓國soda既卡通圖,
因為好可愛,應該可以增加你繼續繡完既動力嫁∼[
我堂妹想玩十字繡,我第一份買俾佢試既,都係soda既卡通圖。

manlai

發表發表於: 星期一 16/11/2009 10:14    文章主題: 引言回覆

鯨魚 寫到:
歡迎你啊∼
你如果想開始玩十字繡,
可以先買一D構圖簡單,唔係咁大幅既kit試嗄,
都可以先試嗄韓國soda既卡通圖,
因為好可愛,應該可以增加你繼續繡完既動力嫁∼[
我堂妹想玩十字繡,我第一份買俾佢試既,都係soda既卡通圖。

係邊度買架...
不過我可能要下個week先可以去,
平日放工我要忙住返屋企湊b呀 Rolling Eyes
回頂端
鯨魚

發表發表於: 星期一 16/11/2009 10:56    文章主題: 引言回覆

manlai 寫到:
係邊度買架...

你住邊度啊?我睇嗄你附近有無舖頭。
我自己多數都係yahoo拍賣度買,
你可以上去睇嗄嫁∼

manlai

發表發表於: 星期一 16/11/2009 11:05    文章主題: 引言回覆

鯨魚 寫到:
manlai 寫到:
係邊度買架...

你住邊度啊?我睇嗄你附近有無舖頭。
我自己多數都係yahoo拍賣度買,
你可以上去睇嗄嫁∼

住北角...係葵芳返工
車程長, 所以放工都好趕返歸囉

呢兩個地方有冇相關o既舖呀??
回頂端
鯨魚

發表發表於: 星期一 16/11/2009 11:20    文章主題: 引言回覆

manlai 寫到:
住北角...係葵芳返工

炮台山有一間,不過唔一定開舖,可以先打電話問嗄店主,
葵芳果邊我唔係咁熟添,尖沙咀同淘大果邊就有幾間。
我放工返屋企再將地址pm俾你。

manlai

發表發表於: 星期一 16/11/2009 12:01    文章主題: 引言回覆

鯨魚 寫到:
manlai 寫到:
住北角...係葵芳返工

唔該晒...
我要快快手整起隻公仔先得...
希望今個wk end可以買料啦 Wink
回頂端
manlai

發表發表於: 星期一 16/11/2009 12:10    文章主題: 引言回覆

manlai 寫到:
鯨魚 寫到:
manlai 寫到:
住北角...係葵芳返工

唔該晒...

我上網見到呢間
http://www.artocraft.com.hk/catalogue/cross/fabric/p02.htm
請問繡布價錢算合理嗎???
不過好心急想開始, 就算貴少少都應該會買左先...hehe
遲d想繡其他先再揾地方買啦 Wink
回頂端
鯨魚

發表發表於: 星期一 16/11/2009 12:12    文章主題: 引言回覆

manlai 寫到:
唔該晒...

其實唔駛咁急既∼
啊,仲有,北角春映街市,電車駛入果個路口咪有間賣線賣鈕,仲有幫人褶骨既鋪頭既,佢果度D 繡線 (DMC)只係賣 HK 2.5 咋,你可以去佢度買。

從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    戀上十字繡 首頁 -> 繡友迎賓館 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
無法 在這個版面下載檔案