戀上十字繡 首頁 戀上十字繡
十字繡愛好者討論園地

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料  個人相簿個人相簿   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

聊天室 0127
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   這個主題已經被鎖定了, 您無法在這個主題編輯文章或是回覆    戀上十字繡 首頁 -> 聊天室
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
Brenda
胖夫人

發表發表於: 星期三 27/01/2010 11:07    文章主題: 聊天室 0127 引言回覆

大家早!!!
今日有個問題想問大家,一個中二生唔駛車費食飯,三百蚊一個月夠唔夠用,買衫出街另外再比.
我個人覺得OK,有無姊妹有咁上下大仔女,比 D 意見好嗎?
或者其他人有無提議呢??

檢視會員個人資料 發送私人訊息
atropos968

發表發表於: 星期三 27/01/2010 13:33    文章主題: 引言回覆

買衫出街另外比<---如果是和朋友/同學出街的話不太好, 和家人還可以.
我就建議1個月1次過$500, 讓他自己理財.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
momo
職位:打雜

發表發表於: 星期三 27/01/2010 13:48    文章主題: 引言回覆

我個仔讀中學時,我冇固定比零用錢,佢有需要就問我取 Embarassed
回頂端
momo

發表發表於: 星期三 27/01/2010 13:51    文章主題: Re: 聊天室 0127 引言回覆

Brenda 寫到:
大家早!!!
今日有個問題想問大家,一個中二生唔駛車費食飯,三百蚊一個月夠唔夠用,買衫出街另外再比.
我個人覺得OK,有無姊妹有咁上下大仔女,比 D 意見好嗎?
或者其他人有無提議呢??

會唔會去食tea 呢? Rolling Eyes

回頂端
Brenda
胖夫人

發表發表於: 星期三 27/01/2010 14:49    文章主題: 引言回覆

MOMO 佢現在就是放學後會去tea一tea至返屋企,唔夠幾日就用哂$$
一來我唔想佢日日咁遲返家,二來成日食個d速食都唔好,又肥又唔健康

Brenda
胖夫人

發表發表於: 星期三 27/01/2010 14:54    文章主題: 引言回覆

atropos968 寫到:
買衫出街另外比<---如果是和朋友/同學出街的話不太好, 和家人還可以.

at,佢同同學去街我就會比$100佢,用剩就回返比我,佢自己無去買衫的,係同我一齊至會買
你的意思是一次過比佢就唔好理佢去街都係自己攪掂呀 Wink

momo

發表發表於: 星期三 27/01/2010 15:39    文章主題: 引言回覆

Brenda 寫到:
MOMO 佢現在就是放學後會去tea一tea至返屋企,唔夠幾日就用哂$$
一來我唔想佢日日咁遲返家,二來成日食個d速食都唔好,又肥又唔健康

這方面女孩子比男孩子難教導,男孩放學大多去打波,女孩子就會去M記吹吹水,
還很喜歡逛精品店,這樣真的要和她好好傾一會,探討一下她們的內心世界,這年
齡的女孩子,都很反叛,慢慢教啦 Wink

回頂端
艾莉
級別:笨豬

發表發表於: 星期三 27/01/2010 15:45    文章主題: 引言回覆

Brenda 寫到:
atropos968 寫到:

at,佢同同學去街我就會比$100佢,用剩就回返比我,佢自己無去買衫的,係同我一齊至會買
你的意思是一次過比佢就唔好理佢去街都係自己攪掂呀 Wink

我都傾向, 一次過俾 等佢學下點分配..
至於每個月俾幾多....我覺得同佢相量下會好D

艾莉

發表發表於: 星期三 27/01/2010 15:55    文章主題: 引言回覆

Brenda,

你女無參加D咩課外活動咩????
我個時都係唔使出搭車&食飯錢, 所以零用都唔係多

不過我個真係唔得閒成日去TEA, 但都會買小小野食既, 放學買D 野食下都好正常

Brenda
胖夫人

發表發表於: 星期三 27/01/2010 16:10    文章主題: 引言回覆

艾莉,我個女無乜課外活動,佢又怕熱又怕悶,又無運動細胞,學校又無一定要參加,
所以成日放學就周圍去,日日無6 點都唔返屋企,但佢放學係3:45喎 Mad
由學校返屋企大約十分鍾度 Confused

艾莉

發表發表於: 星期三 27/01/2010 16:36    文章主題: 引言回覆

Brenda 寫到:
艾莉,我個女無乜課外活動,佢又怕熱又怕悶,又無運動細胞,學校又無一定要參加,
所以成日放學就周圍去,日日無6 點都唔返屋企,但佢放學係3:45喎 Mad
由學校返屋企大約十分鍾度 Confused

咁搵D野學下好喎...咩都好, 其實佢咁都係因為悶喇..中二 未無咩壓力, 放左學 又無野做, 俾我都唔咁快返屋企喇..有同學吹水喎..點都開心D

點都要同佢傾下架喇...再大D你想捉住佢同你傾計都好難架喇

艾莉

發表發表於: 星期三 27/01/2010 16:55    文章主題: 引言回覆

Brenda

仲有 可以同你女講, 你歡迎佢同D同學仔上你家玩

玩下整野食..做下家政咁, 睇VCD 都得

你都要識下佢D同學仔架~唔係邊有咁多話題講

suki~suki~

發表發表於: 星期三 27/01/2010 17:11    文章主題: 引言回覆

Surprised 記得我讀中學既時候都係放左學唔會即刻番屋企嫁!!
通常都會同同學仔行下街,或者食個Tea,飲杯野咁..... 你知啦,多數女仔都鐘意一班人傾下計...(心事...?)
另外, 如果同學叫你一齊出街次次都唔去會好似好自閉咁嫁嘛,而且,唔知點解當時好在意同輩關係嫁 Embarassed
一個月$300零用: 假設一星期放學去2次街(唔過份掛...?),一個月有4個星期4x2=8, 咁一個月$300/8日=每次去街可以洗$37.5/日 Smile
Rolling Eyes $37.5, 食個tea最平十零廿蚊,仙跡岩都廿幾蚊杯野啦...咁食完就得番$10蚊多d.....如果要買下精品貼紙文具...都有機會唔夠啊~
回頂端
atropos968

發表發表於: 星期三 27/01/2010 17:41    文章主題: 引言回覆

suki~suki~ 寫到:
Surprised 記得我讀中學既時候都係放左學唔會即刻番屋企嫁!!
通常都會同同學仔行下街,或者食個Tea,飲杯野咁..... 你知啦,多數女仔都鐘意一班人傾下計...(心事...?)
另外, 如果同學叫你一齊出街次次都唔去會好似好自閉咁嫁嘛,而且,唔知點解當時好在意同輩關係嫁 Embarassed
一個月$300零用: 假設一星期放學去2次街(唔過份掛...?),一個月有4個星期4x2=8, 咁一個月$300/8日=每次去街可以洗$37.5/日 Smile
Rolling Eyes $37.5, 食個tea最平十零廿蚊,仙跡岩都廿幾蚊杯野啦...咁食完就得番$10蚊多d.....如果要買下精品貼紙文具...都有機會唔夠啊~

我中學時, 我媽會定個時間要返到屋企的, 而且零用錢是1星期噤比. 當年食飯好平, 幾蚊個炒麵都可以留唔少錢去買心頭好(精品文具)
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
Shirley

發表發表於: 星期三 27/01/2010 19:54    文章主題: 引言回覆

我想這裡年紀最小的一位,都比妳女兒大一截........

好不好找年紀相若的問一問? 年齡背景近似的,會比較容易理解對方所想..

當然,大家的經驗也有甚高參考價值,聆聽兩邊聲音,再作取捨 Wink
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   這個主題已經被鎖定了, 您無法在這個主題編輯文章或是回覆    戀上十字繡 首頁 -> 聊天室 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
無法 在這個版面附加檔案
可以 在這個版面下載檔案